Selecteer een pagina

Behandelingen

Basisbehandeling

Een standaardbehandeling duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit:

  • nagels knippen;
  • nagelwallen schoonmaken;
  • likdoorns, eelt en kloven verwijderen;
  • aanbrengen verzorgende voetcrème.

Deze behandeling wordt meestal na 6 tot 8 weken herhaald.

Bij een eerste afspraak vindt er ook een intakegesprek plaats. 

Likdoorns

Een likdoorn wordt in de volksmond ook wel eksteroog genoemd. Het is een drukpunt ergens op of onder de voet waardoor er eelt ontstaat, bij een likdoorn groeit dit eelt in een kegelvormige punt naar binnen. Als er dan druk op komt, is dit erg pijnlijk. Knellende schoenen kunnen een oorzaak zijn maar het kan ook met de stand van de voet te maken hebben.

Behandeling
De likdoorn kan verwijderd worden op een veilige en pijnloze manier. Als een likdoorn vaak terugkomt, omdat er druk is op bepaalde punten van de voet, kan een siliconen hulpstukje (orthese) een oplossing zijn.

 

Eelt

Door druk op bepaalde plaatsen op voeten kan er eelt ontstaan.
Oorzaken kunnen zijn: Verkeerd schoeisel, stand van de voet etc.

Behandeling
Het eelt kan het teruggebracht worden tot een normale dikte door het eelt weg te snijden en te frezen.
Eventueel kan in overleg met de podotherapeut gekeken worden of een zooltje verlichting kan brengen.

Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een hardnekkig probleem waar veel mensen last van hebben. De nagel is vaak verdikt, en/of  verkleurd. Hij kan afbrokkelen of (gedeeltelijk) loslaten.

Schimmeldiagnostiek
Bij een hardnekkige schimmelinfectie kan het raadzaam zijn om te laten onderzoeken wat er precies aan de hand is. Het kan namelijk  zijn dat de verdikte en/of verkleurde nagel niet door een schimmelinfectie veroorzaakt wordt. Om dit uit te sluiten kan er een stukje huid of nagel opgestuurd worden voor onderzoek.Dit gebeurd dan in samenwerking met het Radboud Ziekenhuis te Nijmegen.

Als duidelijk is dat de problemen veroorzaakt worden door een schimmelinfectie kan er gericht behandeld worden.

Behandeling
De pedicure kan de nagel dunner frezen en adviezen geven voor het behandelen van de schimmelnagels. De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject.
De nagels moeten met regelmaat dunner gefreesd worden en  dienen elke dag behandeld te worden, en niet te vergeten, de schoen en sokken moeten  ook behandeld worden.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende nagel is een pijnlijke aandoening. Het kan komen door slecht passende schoenen of doordat nagels vaak verkeerd worden geknipt: niet recht en te kort.

Behandeling
De pedicure kan de nagel weer vrij leggen in de nagelwal.  Indien dit niet toereikend is kan er ook een nagelbeugel geplaatst worden om de nagel te begeleiden bij het uitgroeien.
Ook is het soms mogelijk om een gelnagel aan te brengen, deze trekt de nagel dan net iets uit de nagelwal waardoor hij niet in kan groeien.

Risicovoet

Zogenaamde risicovoeten kunnen ontstaan bij mensen met ziekten als reuma en diabetes, door ouderdom of doordat mensen niet meer zo goed voor hun eigen voeten kunnen zorgen. Bij risicovoeten is de huid vaak dunner en er bestaat een grotere kans op complicaties.

Behandeling
Voor de verzorging van deze voeten is een speciale opleiding vereist. Het is van belang dat er extra secuur en met kennis van zaken wordt gewerkt. De medisch pedicure of pedicure DV/RV  is breed opgeleid, kent meer behandelingsmogelijkheden dan de basis pedicure en ze werkt volgens bepaalde richtlijnen en weet daardoor wanneer de klant moet worden doorgestuurd naar een arts. Er is een nauwe samenwerking met andere behandelaars zoals de diabetesverpleegkundige, de huisarts en podotherapeut. Deze behandeling wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. Meer informatie: ProCert